Op TV

In de nieuwe serie van Je Echte Leeftijd worden mensen geconfronteerd met het moment waarop ze statistisch gezien zullen overlijden als ze hun ongezonde levensstijl doorzetten. Het programma stimuleert de deelnemers zich een gezonde levensstijl aan te meten, waardoor hun levensverwachting naar boven kan worden bijgesteld.

Onder begeleiding van een team professionals ondergaan twee kandidaten een lifestyleverandering die de levensduur aanzienlijk kan verlengen en die de kwaliteit van het leven kan verhogen. Cardioloog dr. René Sprangers stelt bij alle kandidaten de diagnose. Aan de hand van uitgebreide medische tests confronteert dr. Sprangers de kandidaten met zichzelf. Voedingsadviseur Sonja Bakker helpt hen vervolgens bij het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon. De deelnemers horen uiteindelijk van dr. Sprangers of hun gezondere leven ook beloond wordt met een hogere levensverwachting.

Het tv-programma Je Echte Leeftijd is vanaf woensdag 21 februari vanaf 21.30 te zien op SBS en wordt geproduceerd door Eyeworks in samenwerking met het interactieve mediabureau Advance.

Werner is entertainer in hart en nieren, maar zijn organen komen door zijn wilde leefstijl in het gedrang. 20-urige werkdagen, 50 koppen koffie en tientallen shaggies slopen langzaam maar zeker het lichaam van de olijke Brabander. Behalve met kilo’s suiker in zijn bakken troost, blijft hij op de been met vettigheid van de snackbar en shoarmaboer. Voor groenten, fruit en gezonde koolhydraten heeft Werner geen tijd. Wat hem betreft is het enige lastige aan zijn ongezonde levensstijl zijn al maar groeiende buik. Hij doet het graag goed bij de vrouwtjes en die bult zit in de weg. Maar zijn echtgenote Brenda heeft nog heel andere zorgen. Zij wil hem graag nog een paar jaar bij zich hebben en ze ziet het de verkeerde kant opgaan. En dus moet Werner eraan geloven: zij gaf hem op voor Je Echte Leeftijd. Nu moet Werner laten zien dat hij het écht wel kan: afvallen en stoppen met roken. Want als goochelaar een peuk wegtoveren doet hij in een handomdraai, maar de sigaret uit zijn leven bannen blijkt nog een heel probleem… één van de vele uitdagingen die hij tegenkomt op zijn weg naar een gezond leven.

Anja

Anja gaat gebukt door het leven, zo erg schaamt ze zich voor haar grote lichaam. Maar het hoofd tussen de schouders verbergt de buik niet. Uit frustratie om haar spiegelbeeld, gaat ze eten. Bij de normale maaltijden schept ze op voor twee en tussendoor wordt de trek gestild met alles wat vet, zoet en ongezond is. Buiten verplaatst ze zich uitsluitend veilig verstopt in haar auto; ze beweegt praktisch niet. En zo helpen de negatieve spiraal en de zwaartekracht haar steeds dieper in de put. Ooit viel zij al 18 kilo af, maar het bleek slechts tijdelijk. Het jojo-effect zette in, de kilo’s vlogen er weer aan. Anja ziet zichzelf door de ogen van anderen en ze is niet blij met het beeld. Uiterlijk doet er niet toe, tot het lelijk is… En dus verstopt ze zich om dan te constateren dat ze door niemand wordt opgemerkt. Haar nichtje Wendy ziet tante ongelukkig zijn en grijpt in: kunnen dokter Sprangers, Sonja Bakker en die lekkere jongens van de fitness helpen? Ja… Anja’s nieuwe leven begint…

René Sprangers werd opgeleid tot internist en cardioloog in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Hij heeft zich gespecialiseerd in het opzetten van programma’s ter signalering en verbetering van gezondheidsrisico’s. In zijn Behandel Centrum NewCardio wordt door middel van de NewHealth Check je gezondheid op de belangrijkste aspecten gecontroleerd en krijg je advies wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. De NewHealth Check is gebaseerd op up-to-date wetenschappelijk medisch onderzoek, gericht op het in kaart brengen van alle belangrijke en benvloedbare risicofactoren voor hart- en vaatziekten en geeft alle waarden die het je ook mogelijk maken de vragenlijst van ‘je echte leeftijd’ optimaal in te vullen.

Het credo van René is: ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’

Sonja Bakker had al heel wat diëten gevolgd, voordat ze op haar twintigste met de opleiding voor gewichtsconsulente begon. Daardoor kreeg ze meer inzicht in voeding en kon ze haar eigen dieetmethode ontwikkelen.
Sonja Bakker is schrijfster van de bestseller ‘Bereik je ideale gewicht!’, waarvan al meer dan 65.000 exemplaren zijn verkocht. Sonja schrijft wekelijks een column voor het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander. In haar wekelijkse column, in de zaterdagbijlage, geeft zij antwoord op veel gestelde vragen over voeding en diëten.

Het credo van Sonja: ‘Ga uit van je kansen en denk niet in beperkingen